Składniki na 12 sztuk:
Ciasto na naleśniki:
-1 szklanka mleko
-3/4 szklanki wody
-2 jajka
-2 łyżki masła
-szczypta soli i cukru
-1 kg pieczarek
-1 duża cebula
-szczypta soli i pieprzu
Dodatkowo do panierowania:
-bułka tarta
-olej do smażenia
Sposób wykonania:
Przygotowanie krokietów zaczynamy od ciasta na naleśniki. Masło topimy w garnku lub mikrofali. W misce łączymy ze sobą stopione masło, mleko, wodę i jajka. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier. Do suchych składników wlewamy powoli pozostałe mokre składniki cały czas mieszając rózgą, aby nie było grudek. Ciasto na naleśniki powinno być bardzo rzadkie. Wtedy uda nam się uzyskać cienkie i delikatne naleśniki. Miskę z ciastem odstawiamy na minimum 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz pieczarkowy. Cebulę i pieczarki obieramy a następnie kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju roślinnego i podsmażamy pokrojoną cebulę do zeszklenia. Po tym czasie dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do odparowania wody. Na koniec przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Naleśniki smażymy tak jak zawsze, jednak dzięki dodatkowi masła do ciasta nie musimy natłuszczać już patelni.
Kiedy naleśniki i farsz będą zimne możemy zawijać krokiety. Na brzegu naleśnika nakładamy 1,5 łyżki farszu a następnie zaginamy naleśnik wzdłuż obu brzegów, tak aby farsz nie wypłynął podczas smażenia i zawijamy w dość ścisłą roladkę. Tak przygotowane krokiety panierujemy, wkładając najpierw do jajka a następnie obtaczając w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju roślinnym ze wszystkich stron do uzyskania rumianego koloru.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz